На перший погляд, перехід на раціон харчування без вживання продуктів тваринного походження (вегетаріанство та веганство) здається досить простим – достатньо виключити зі свого меню м'ясо, рибу тощо.
Однак насправді ситуація не така однозначна, адже деякі, на перший погляд, абсолютно безневинні продукти теж не є вегетаріанськими.
Почнемо із сирів. Багато хто з нас вважає їх ідеальною заміною м'яса для вегетаріанців. Проте чи всі сири підпадають під цю категорію. Такі відомі сорти, як "Пармезан", "Горгондзола", "Пекоріно Романо", "Камамбер", "Грюєр" та "Манчего", виготовляються з використанням тваринного ферменту - хімозину, або сичужного ферменту, який виробляється в шлунках ссавців, зокрема. та сприяє згортанню казеїну в молоці.
Улюблене багатьма желе також входить до списку "невегетаріанських" продуктів. Його консистенція досягається завдяки желатину – білковому продукту тваринного походження, що отримується шляхом виварювання кісток, хрящів та сухожиль тварин.
Держава "розщедриться", але не для всіх: кому підвищать пенсії одразу на 20%
Заблокують картку і оштрафують: скільки разів на місяць можна переказувати кошти
Спишуть з картки всі гроші: у ПриватБанку терміново звернулися до всіх клієнтів
Жінок подадуть у розшук ТЦК: що буде з мобілізацією у серпні
Подібним чином виробляється і популярний харчовий барвник кармін (Е120), що надає смаколикам, таким як червоні льодяники та желейні цукерки, яскравий відтінок. Його ключовим компонентом є кармінова кислота, що витягується з тіл самок щитівки або їх яєць.
Втім, не тільки солодощі містять небезпечні для вегетаріанців інгредієнти. Незважаючи на свою, здавалося б, невинну натуру, глазуровані пластівці теж не входять до списку дозволених продуктів. Справа в тому, що їхня глазур виробляється з використанням того ж желатину тваринного походження.
Нагадаємо, що гречка, рис та кукурудза: найкорисніші види каш, які потрібно вживати щодня.
Раніше ми повідомляли, що грибна кава завойовує популярність: чи варто куштувати і чому вона так бадьорить.