Вівсяна каша – популярний та універсальний сніданок, проте, як і більшість продуктів, вона має свої переваги та недоліки.

З одного боку, вівсянка багата на клітковину, що допомагає контролювати апетит і сприяє схуднення. Дослідження, опубліковані в авторитетних виданнях, таких як Current Nutrition Reports, підтверджують роль вівса у профілактиці ожиріння та зниженні ваги.

Вівсянка, фото: Новий канал

Крім того, вівсянка позитивно впливає на рівень холестерину в крові, знижуючи концентрацію "поганого" холестерину. Журнал Food & Function зазначає , що фітостероли, феноли та інші поживні речовини вівса безпосередньо або опосередковано сприяють зниженню холестерину.

Ще однією перевагою вівсянки вважається її здатність регулювати рівень цукру в крові, що особливо важливо для людей з діабетом або тих, хто схильний до підвищеного рівня глюкози.

Популярні новини зараз

Централізоване опалення скасовують: що це означає для квартир

Вчителька звернулась до батьків напередодні Дня вчителя, її крик душі підтримали інші

Гуртожиток, старий Daewoo та майже 3 мільйони: як живе насправді голова сумської нацполіції Олександр Мартім'янов

Українці за кордоном можуть втратити пенсії

Показати ще

Однак, незважаючи на ці позитивні моменти, вівсянка має деякі недоліки, які слід врахувати. Багато людей, які регулярно вживають цю кашу, стикаються з проблемами здуття та метеоризму. Дієтологи рекомендують новачкам починати з невеликих порцій та поступово збільшувати їх, даючи організму час адаптуватися.

Шоколадна вівсянка, скріншот: YouTube

Крім того, хоча вівсянка може допомогти схуднути, надмірне її вживання може призвести до зворотного ефекту та набору зайвої ваги. Ще одним потенційним недоліком є ​​ризик впливу токсичних сільськогосподарських хімікатів, які у вирощуванні вівса. Одне з досліджень виявило помітні рівні хлормеквату (пестициду для вівса) у 80% американців, протестованих у період з 2017 по 2023 рік. Деякі дослідження на тваринах показали, що хлормекват може завдати шкоди репродуктивній системі та порушити зростання плода, змінюючи розвиток голови, кісток та ключові метаболічні процеси.

Вівсянка / фото: Pixabay

Нагадаємо, що кефір, квашена капуста та сир: як ферментовані продукти рятують мікрофлору шлунка.

Раніше ми повідомляли гречку, рис та кукурудзу: найкорисніші види каш, які потрібно вживати щодня.