Вівсяна каша – популярний та універсальний сніданок, проте, як і більшість продуктів, вона має свої переваги та недоліки.

З одного боку, вівсянка багата на клітковину, що допомагає контролювати апетит і сприяє схуднення. Дослідження, опубліковані в авторитетних виданнях, таких як Current Nutrition Reports, підтверджують роль вівса у профілактиці ожиріння та зниженні ваги.

Вівсянка, фото: Новий канал

Крім того, вівсянка позитивно впливає на рівень холестерину в крові, знижуючи концентрацію "поганого" холестерину. Журнал Food & Function зазначає , що фітостероли, феноли та інші поживні речовини вівса безпосередньо або опосередковано сприяють зниженню холестерину.

Ще однією перевагою вівсянки вважається її здатність регулювати рівень цукру в крові, що особливо важливо для людей з діабетом або тих, хто схильний до підвищеного рівня глюкози.

Популярні новини зараз

Пекельне літо: на Україну чекає нова хвиля аномальної спеки, прогноз погоди лякає

Виплатять по 10 000 гривень: кому потрібно встигнути подати документи до 1 червня

Ухилянтам не залишать нічого: заберуть гроші, авто та житло

Ухилянтам запустять нове обмеження: тисячі чоловіків підпадуть під покарання

Показати ще

Однак, незважаючи на ці позитивні моменти, вівсянка має деякі недоліки, які слід врахувати. Багато людей, які регулярно вживають цю кашу, стикаються з проблемами здуття та метеоризму. Дієтологи рекомендують новачкам починати з невеликих порцій та поступово збільшувати їх, даючи організму час адаптуватися.

Шоколадна вівсянка, скріншот: YouTube

Крім того, хоча вівсянка може допомогти схуднути, надмірне її вживання може призвести до зворотного ефекту та набору зайвої ваги. Ще одним потенційним недоліком є ​​ризик впливу токсичних сільськогосподарських хімікатів, які у вирощуванні вівса. Одне з досліджень виявило помітні рівні хлормеквату (пестициду для вівса) у 80% американців, протестованих у період з 2017 по 2023 рік. Деякі дослідження на тваринах показали, що хлормекват може завдати шкоди репродуктивній системі та порушити зростання плода, змінюючи розвиток голови, кісток та ключові метаболічні процеси.

Вівсянка / фото: Pixabay

Нагадаємо, що кефір, квашена капуста та сир: як ферментовані продукти рятують мікрофлору шлунка.

Раніше ми повідомляли гречку, рис та кукурудзу: найкорисніші види каш, які потрібно вживати щодня.