До кінця 2024 року точно не подорожчає електроенергія, опалення, гаряча вода та газ. Скільки доведеться платити за комунальні послуги, йдеться у нашому короткому дайджесті.

Найближчими місяцями масштабного зростання комунальних тарифів не передбачено, проте можуть локально дорожчати деякі послуги, наприклад водопостачання або вивіз сміття.

Рахунки за комуналку. Фото: скрін youtube

Скільки платитимемо за світло

З 1 червня 2024 року в Україні встановлено нові тарифи на електроенергію для населення - 4,32 гривні за кВт. Він діятиме щонайменше до кінця квітня 2025 року.

Споживачі, які встановили двозонний лічильник, можуть платити за електроенергію на 50% менше на ніч. З 23:00 до 7:00 для них діятиме тариф 2,16 гривні за кВт/год.

Популярні новини зараз

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії

Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Електролічильник. Фото: скрін youtube

У період з 1 жовтня 2024 року до 30 квітня 2025 року передбачено пільговий тариф для громадян, які опалюють будинки електроенергією. Він становить 2,64 гривні за кВт, але за умови, що місячне споживання не виходить за межі 2000 кВт/год.

Скільки платитимемо за газ

Тариф на газ для населення залишається незмінним. Клієнти "Нафтогазу" платитимуть 7,96 гривні за кубометр до 30 квітня 2025 року. Інші постачальники пропонують газ за цінами від 7,7 до 9,99 гривні за кубометр.

Тарифи на газ. Фото: скрін youtube

Надалі не виключається підвищення тарифів на газ. "Натяк" прозвучав від голови "Нафтогазу" Олексія Чернишова. Він заявив, що ринкова вартість газу – 15 гривень за кубометр. Зараз різниця покривається з бюджету, але загалом він підтримує приведення цін до ринкового рівня.

Що може подорожчати

НКРЕКП заборонила підвищувати тарифи на водопостачання та водовідведення для великих міст. Однак у невеликих населених пунктах тарифне регулювання може проводити місцева влада, відповідно ціни можуть встановлювати на власний розсуд. З початку 2024 року тарифи на воду вже зросли у низці населених пунктів, місцями досить суттєво – на 40% і більше.

Крім того, для українців можуть дорожчати тарифи на вивезення побутових відходів, управління багатоквартирним будинком та інші послуги, які не захищені мораторієм.

Раніше портал Знай повідомляв, тарифи мають бути вищими на 75%: комунальники наполягають на підвищенні.

Також наш портал інформував, українці стають жертвами шантажу та відключень: ЖКС та приватники ведуть бій за платіжки "більше".

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, кіловати можуть нараховуватися по-іншому: українців попередили з приводу електролічильників.