10 вересня відзначається народне свято Петро та Павло Горобинники (23 вересня – дата за старим стилем).

У цей день горобина святкує свій день народження, а її ягоди, завдяки швидким холодам, стають солодкими. Також православні віруючі за церковним календарем згадують Святителів Петра та Павла, єпископів Нікейських.

Петро та Павло Рябінники: традиції свята

Традиційно в цей день наші пращури розвішували горобину під дахом будинку, щоб гарненько її провялити і придбати їй більш солодкого присмаку. Також у такий спосіб на Київській Русі намагалися захистити приміщення від прояву зла та нечистої сили. У той же час не всі ягоди збирали, частину залишали на гілках дерев, щоб звірі та птахи також могли поласувати ними.

Популярні новини зараз

Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Показати ще

Крім того, на Петра і Павла слов'яни починали варити горобиновий квас, який допомагає в боротьбі з застудою і має жарознижувальні та проносні властивості. А одним із улюблених алкогольних напоїв на Русі була настоянка горобини на горілці, яку роблять і сьогодні. Так, перебрані очищені та залиті у пляшки ягоди прибирають у тепле місце на два місяці і не забувають струшувати один раз на тиждень. До зими, за умови дотримання технології, смачна настойка буде готова до вживання.

Горобину використовують не лише для приготування напоїв. Якщо у людини болить груди, вона мучиться безсонням або їй не вистачає повітря, то необхідно взяти гілочку горобини і окреслити навколо себе коло - тоді всі злі сили зникнуть, і відразу настане полегшення. У цьому переконані наші предки.

Цього дня православні моляться Петру та Павлу, просять про допомогу холодною зимою. Також слов'яни судили з горобини і про те, якими будуть наступні місяці. Велика кількість ягід віщувала сиру осінь і сувору зиму.

Що не можна робити 10 вересня

10 вересня, як і в інший день, Церква виступає проти сварок, лихослів'я, помсти, пліток і наклепу, засудження, заздрощів, жадібності та розпачу. Не можна відмовляти тим, хто просить допомоги.

Народні прикмети дня не радять сьогодні залишати безлад у будинку і зашторювати вікна - вважається, що в цей час сонце має особливу силу.

Напомним про церковный календарь на сентябрь 2024: когда и какие праздники ожидают верующих.

Ранее мы сообщали, что дети будут под мощной защитой Господа: какую молитву должна знать каждая мама.